Rritet “vetëdija” e qytetarëve në Beograd, analistja: “Serbia e ka humbur Kosovën, duhet ta përballojmë këtë”

“Serbia është larguar nga Kosova, ne duhet ta përballojmë. Mund të flasim për mite sa të duam, por në thelb, për sa i përket Serbisë, Kosova është një hapësirë ​​absolutisht e zbrazët. Ne mund ta ruajmë atë, duke ruajtur një ide se çfarë mund të ndodhë një ditë, por nuk do të ndodhë, ose mund të mendojmë se si ta konsolidojmë atë që ka mbetur”, tha redaktorja e së përjavshmes serbe NIN, Vesna Malishiq në emisionin N1 Studio Live.

Ajo vlerësoi se Vuçiq kohët e fundit kishte një sërë fjalimesh publike në të cilat ai “frikësoi” publikun, për t’u pasuar nga një “fjalim më racional në të cilin ai “qetëson topin” dhe flet për faktin se ne kemi një strategji për të kapërcyer të gjitha problemet”.

“5000 dinarët për të rinjtë sigurisht që nuk ishin gjërat kyçe për qytetarët e Serbisë. Mendoj se më të rëndësishmet janë dy gjëra, ajo që tha në fillim për Kosovën dhe në fund për sanksionet. Në mes ka qenë një ‘garniturë’ që është dashur të qetësojë situatën dhe t’u tregojë qytetarëve se kanë një udhëheqje që mendon për të gjitha problemet, sepse situata me burimet e energjisë dhe gjithçka tjetër është shumë e vështirë”, tha Malishiq.

Ajo nuk është e sigurt se qytetarët e kuptuan atë që donte të thoshte presidenti i tyre, por e kuptuan mesazhin “se do të mbijetojmë dhe se do të jetojmë më mirë se të tjerët këtë dimër”.

“Ajo që është e rëndësishme për mua dhe nuk e kuptova plotësisht nga fjalimi i tij, është qëndrimi i Serbisë ndaj letrës së ofruar. Ai tha se Serbia nuk mund ta pranojë pavarësinë e Kosovës, këtë e kemi dëgjuar në 10 vitet e fundit, por ai nuk shpjegoi se çfarë mund të presë Serbia, nëse do të kemi një propozim që do ta refuzojmë, kështu që do të kemi një propozim më të keq…”, tha Malishiq.

Sipas saj, “me kalimin e kohës ne vazhdimisht kemi disa propozime të këqija dhe ajo që ndodhi ndërkohë është që Kosova absolutisht u boshatis nga Serbia”.

“Dhe tani po flasim për diçka, praninë e Serbisë në Kosovë, e cila është një hapësirë ​​boshe. Ne nuk kemi drejtësi atje, nuk kemi ushtri, nuk kemi absolutisht asnjë nga elementët e shtetësisë. Ne kemi vetëm një ide, nga e djathta, se do të integrohet në të ardhmen, dhe idenë e presidentit që nuk do ta njohim (pavarësinë), dhe se do të presim që amerikanët të përfshihen në ndonjë plan, pra ai plan mund të jetë më i vlefshëm për Serbinë. Mendoj se Milan St Protiq ka të drejtë kur thotë se duhet të zgjedhim mes kësaj – a e duam Kosovën që nuk e kemi, apo e duam Serbinë”, ka theksuar Malishiq.

Sipas saj, “duhet të luftojmë tani për Serbinë dhe atë që kemi humbur, fatkeqësisht e kemi humbur”.

Mirëpo, ajo thekson se nga Vuçiq nuk është dëgjuar se cili është plani i Serbisë për Kosovën dhe as cili është qëndrimi i shtetit për këtë çështje.

“Sikur presim që Brukseli apo Amerika të na paraqesin një plan, kështu që ne do të themi nëse e duam atë plan apo jo. Ne nuk shohim një qëndrim aktiv propozues të Serbisë që do të thotë: ‘Ne e duam këtë’. Ne vetëm themi se nuk do ta njohim Kosovën dhe nuk do ta lëmë Kosovën të hyjë në Kombet e Bashkuara. Kjo nuk është politikë”, thotë ajo. /Ballkani.info

CATEGORIES
Share This