Arritje historike për Komandot shqiptare, renditen të dytët si më të mirtë mes 30 shteteve pjesëmarrje në stërvitjen më të vështirë në botë

Forcat Komando të Shqipërisë janë renditur të dytët mes 30 shteteve pjesëmarrëse dhe 160 ekipeve, në aktivitetin ndërkombëtar “Cambrian Patrol 2022” që u zhvillua ne Ëells, Britani e Madhe. Ministri i Mbrojtjes, Niko Peleshi e ka cilësuar si një arritje e shkëlqyer për vendin tonë.

“Arritje e shkëlqyer në një garë sfiduese dhe të mundimshme që nxori në pah vlerat e lidershipit, punën në ekip dhe aftësi shumë të larta fizike në përmbushjen e misionit, duke u trajnuar në kushte tejet të vështira atmosferike dhe psikologjike, në terren të thyer dhe të panjohur”, shkruan Peleshi.

Stërvitja Cambrian Patrol organizohet dhe drejtohet nga Brigada e Shtabit të 160-të (Uells) , me qendër në Brecon, mbahet çdo vit që nga viti 1959 dhe respektohet nga partnerët ushtarakë në mbarë botën si testi më i ashpër i patrullimit të NATO-s. Trupat ushtarake luftojnë me përgatitjen dhe ndjekin një rrugë të caktuar, përgjatë së cilës lundrojnë, ditë e natë, dhe merren me një sërë provash: këto përfshijnë skenarët e evakuimit të viktimave, trajtimin e provave të mjeteve shpërthyese të improvizuara, mbledhjen e informacioneve, kërkimin e masave mbrojtëse kundër kërcënimeve kimike, biologjike, radiologjike dhe bërthamore, një kalim ujor, zbulim nga afër objektivave dhe të tjera.

Misioni dy-ditor i patrullimit ishte 37 milje me mendje dhe muskuj, duke mbajtur dhe pajisje të plota personale. Në përfundim të stërvitjes, çdo patrullë u përballë me një seancë gjithëpërfshirëse informuese. Në varësi të mënyrës se si u përballën me të gjitha ato sfida, atyre iu dhanë pikë, për të cilat fituan medaljen e artë, një argjend, bronz ose një certifikate.

CATEGORIES
Share This