Fundi i Kinës mund të jetë katastrofik!

Lufta e tmerrshme e Rusisë është kudo në media, por kriza në rritje e borxhit të Kinës kryesisht injorohet.

E megjithatë, do të ketë efekte negative në ekonominë globale. Në vetëm tre breza, Pekini ndërtoi një klasë të mesme më të madhe se e gjithë popullsia e Amerikës. Por tani shumë kinezë përballen me krizë.

‘Flluska vendase’ e pasurive të paluajtshme të Kinës, për shkak të poiltikave, është aq gjigante sa shumica e klasës së mesme të saj është prekur.

Një revoltë masive e hipotekave është duke u zhvilluar dhe ndërsa bankat dështojnë, protestat rriten.

Përveç kësaj, vetë Pekinit i detyrohet 1 trilion dollarë nga qeveritë në vështirësi anembanë botës që nuk mund të përballojnë të paguajnë huatë për projektet e Iniciativës “Rruga e Mëndafshtë”.

Rezultati i kësaj huamarrjeje të brendshme dhe të jashtme është se borxhi i Kinës këtë vit pritet të arrijë në 275 për qind të PBB-së së saj për shkak të huamarrjes masive dhe ngadalësimit ekonomik.

Për krahasim, Shtetet e Bashkuara pritet që këtë vit të arrijnë një nivel borxhi prej 98 për qind të PBB-së së tyre.

Në thelb, Kina është një katastrofë borxhi për sa i përket huamarrjes së huaj dhe të brendshme.

Në të njëjtën kohë, një ‘re’ ka errësuar imazhit e presidentin Xi Jinping për shkak të mbështetjes së tij diplomatike (megjithëse jo ushtarake) për gjenocidin e presidentit rus Vladimir Putin në Ukrainë dhe sulmet energjetike kundër Evropës.

Nuk është e pabesueshme që, nëse kjo krizë politike që po shpaloset në rrugë rritet, presidenca e Kinës mund të ndryshojë ose, më keq, Mbretëria e Mesme mund të bëhet e paqëndrueshme.

Në akte të rralla kundërshtimi, kinezët mblidhen në publik për të kundërshtuar situatën dhe miliona njerëz po refuzojnë të paguajnë kreditë për apartamentet e tyre të papërfunduara.

Kjo lëvizje masive e bojkotit të hipotekave filloi në fillim të korrikut dhe tani është përhapur në 100 qytete, duke përfshirë 320 projekte masive të zhvillimit të pronave dhe shumë banka.

Tani Kina duhet të shpëtojë nga nivelet më të ulëta të qeverisjes, sepse ato vareshin nga të ardhurat nga këto shitje tokash për të ofruar arsim, kujdes shëndetësor, përfitime të daljes në pension dhe shërbime të tjera sociale për komunitetet e tyre.

Vështirësia e tyre do të thotë se shërbimet do të ndërpriten, gjë që mund ta kthejë fatkeqësinë e investitorëve në trazira kombëtare.

Është e qartë se standardet e jetesës së Kinës tashmë kanë pësuar rënie, duke pasur parasysh se një e katërta e ekonomisë së saj dhe më shumë se 70 për qind e pasurisë familjare janë të lidhura në pasuri të paluajtshme që kanë rënë në vlerë.

Një botim i Wall Street Journal me titull “Xi përpiqet të kalojë një tigër të pasurive të paluajtshme dhe ne të gjithë mund të mashtrojmë” arriti në përfundimin se kjo “vë në rrezik të gjithë modelin e mrekullisë ekonomike kineze” dhe paralajmëron se “tregjet financiare globale, bankat qendrore dhe liderët demokratikë duhet të përgatiten për probleme.”

E kaluara e afërt e Kinës ka qenë vërtet mbresëlënëse. Ajo e ka nxjerrë veten nga varfëria e tmerrshme.

Por duke pasur parasysh keqmenaxhimin ekonomik të Xi, kombinuar me besnikërinë e tij ndaj Putinit, i cili është armiku i betuar i të gjithë klientëve të tij perëndimorë, e ardhmja e Kinës duket jo vetëm e zymtë, por edhe potencialisht katastrofike.

Diane Francis është një anëtare e lartë jorezidente në Këshillin Atlantik në Uashington në Qendrën e tij Eurasia. 

Burimi: The Hill

CATEGORIES
Share This