Ish kreu i CIAs thotë se Ukraina do të fitojë dhe Putini do të pësojë humbjen më të madhe në histori!

Gjeneralët më të mirë të botës admirojnë aftësinë e Forcave të Armatosura të Ukrainës në fushën e betejës. Kundërofensiva e mbrojtësve tanë është tashmë një ndryshim i fuqishëm në teatrin e operacioneve ushtarake dhe një fatkeqësi për Rusinë, e cila humbi po aq njerëz në muajt e parë të luftës sa për 10 vjetë luftë në Afganistan.

“Ne ju dërgojmë gjysmë miliardë deri në një miliardë dollarë mallra ushtarake çdo javë,” thotë ish-drejtori i CIA-s, David Petraeus në një intervistë për Channel 24 , duke shpjeguar se jo gjithçka ndodh publike. SHBA-së i bën përshtypje se sa shkëlqyeshëm përdorin Forcat e Armatosura armët e ofruara nga partnerët. Prandaj, mbështetja e madhe e Ukrainës pa dyshim do të vazhdojë edhe në të ardhmen.

“Putini shikohet në pasqyrë dhe i thotë vetes – Unë jam një udhëheqës i fortë i një vendi të fortë, ne mundëm Napoleonin dhe Hitlerin dhe do të mundim Ukrainën dhe Perëndimin kolektiv. Ai e ka tmerrësisht gabim. Jam i bindur se situata për të tani është thjesht katastrofike, ai po përpiqet të bëjë diçka tani dhe kjo është në thelb gjithçka që mund të bëjë. Duhet mbajtur mend gjithashtu se kompleksi ushtarako-industrial rus është në një gjendje mjaft të mjerueshme për shkak të një numri të konsiderueshëm faktorësh – jo vetëm për shkak të ndërprerjes së furnizimit të përpunuesve që bllokuan SHBA-të, por edhe për shkak të korrupsionit të tmerrshëm që përshkon absolutisht të gjitha sferat e shoqërisë ruse, plus udhëheqjen plotësisht të pamjaftueshme të shtetit”, thotë gjenerali amerikan Petraeus.

Sipas jush, si, kur dhe si mund të përfundojë lufta e përgjakshme e nisur nga Rusia për Ukrainën? Çfarë duhet të bëjnë partnerët tani që fitorja të vijë sa më shpejt?

SHBA, NATO dhe vende të tjera perëndimore duhet të vazhdojnë t’i ofrojnë Ukrainës mbështetje ushtarake, armë dhe municione shtesë që Ukraina ka nevojë dhe mund t’i përdorë në mënyrë efektive në fushën e betejës. Është duke u bërë, jam i sigurt për këtë dhe do të bëhet në të ardhmen. Jake Sullivan dhe zyrtarë të tjerë folën vazhdimisht për këtë, edhe politikanë të tjerë perëndimorë folën për këtë kur isha në Berlin, ata folën për këtë edhe në Forumin e Varshavës dhe jam i sigurt se do të vazhdojnë të flasin për këtë.

Sa i përket parashikimeve, siç e përmenda edhe më parë, është shumë e vështirë të parashikohet diçka, sidomos kur bëhet fjalë për përfundimin e kësaj lufte. Mendoj se është më e lehtë të thuhet se si mendoj se do të përfundojë – kur të ketë një zgjidhje sigurie për Ukrainën dhe ajo të kthejë të gjitha territoret e saj të humbura – por do të jetë një zgjidhje gjeopolitike për Presidentin Zelenskyi dhe të gjithë popullin ukrainas – si të arrihet një mirëkuptim për këtë çështje, sepse në një fazë të udhëtimit, do të jetë e nevojshme të bisedohet me Kremlinin dhe vendet perëndimore mund të ndihmojnë në këtë.

Por besoj se tani për tani qasja korrekte e SHBA-së nuk është asgjë për Ukrainën pa pjesëmarrjen e Ukrainës. Në të njëjtën kohë, gjithçka varet nga shumë faktorë, për të cilët kemi folur tashmë, veçanërisht nga morali i ushtarëve rusë dhe dëshira e tyre për të vazhduar këtë luftë, të cilët tani janë në territorin ku të gjithë i urrejnë dhe i dëshirojnë vdesin sa më shpejt – për ta kjo është një situatë katastrofike, dimri po afron, do të jetë shumë i vështirë, dhe përsëri, nëse ushtria ruse shembet dhe vrapon, kjo vetëm do të përshpejtojë fitoren e Ukrainës. Nëse jo, do të ketë beteja të ashpra dhe Rusia do të vazhdojë të bombardojë qytetet paqësore të Ukrainës dhe infrastrukturën civile. Dhe këtu i kthehemi përsëri çështjes së forcimit të mbrojtjes ajrore të Ukrainës.

Ajo për të cilën jam i sigurt është se ne do të vazhdojmë të mbështesim Ukrainën. Dhe në faktin se Forcat e Armatosura do të vazhdojnë të bëjnë përshtypje kaq të fuqishme në botë me fitoret e tyre në javët dhe muajt e ardhshëm. Gjithçka që ata bëjnë është tashmë në histori, ata janë histori, ata po luftojnë për pavarësinë e tyre dhe jam i sigurt se Ukraina do të fitojë.

CATEGORIES
Share This