Ja sa minuta ushtrime në javë mund t’ju ndihmojnë të zgjasni jetën tuaj

Është e njohur që stërvitja e vazhdueshme është e mirë për ju dhe një studim i ri i botuar në Circulation – revista shkencore e Shoqatës Amerikane të Zemrës – nënvizon këtë nocion.

Ata që stërviteshin dy deri në katër herë përtej minimumit, jetonin më gjatë.

Pjesëmarrësit e studimit vetë-raportuan aktivitetin e tyre fizik në kohën e lirë (pra jo ndonjë aktivitet fizik në punë apo ndryshe) nëpërmjet pyetësorëve gjatë 30 viteve. Nga atje, studimi raportoi se ata që ushtroheshin dy deri në katër herë mbi sasinë minimale të stërvitjes kishin një rrezik më të ulët të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare, si dhe nga çdo shkak tjetër.

Nuk është tepër vonë për të korrur përfitimet e ushtrimeve.

Nëse gjetjet ju motivojnë dhe tani jeni të interesuar të provoni ecjen më intensive me biçikletë ose ecjen për herë të parë, hidhini një hap. Vetëm sigurohuni që të filloni ngadalë. Sipas Dr. Elizabeth C. Gardner, profesoreshë e asociuar e kirurgjisë ortopedike dhe mjekësisë sportive në Yale Medicine, “sa herë që po futni një aktivitet të ri në regjimin tuaj të stërvitjes … fillimisht, filloni me 10 minuta të aktivitetit, si p.sh. ecje e shpejtë, në mes të një ecjeje më të lehtë.”

Përtej kardio, jepni përparësi stërvitjes së forcës gjithashtu.

“Është gjithashtu shumë e rëndësishme që të plotësohen ushtrimet me intensitet të moderuar me stërvitje forcash – përgjithësisht rekomandohet që njerëzit të stërviten për forcë dy herë në javë”, tha Gardner. Kjo ndihmon në rritjen e masës muskulore, ruan forcën e kockave dhe ruan ekuilibrin, shtoi ajo. Plus, ngritja e peshave u kategorizua si aktivitet fizik i moderuar në këtë studim, kështu që duke bërë stërvitje forcash dy herë në javë, do të jeni në rrugën tuaj për të arritur udhëzimet minimale të stërvitjes – ose për të shkuar më lart dhe përtej.

CATEGORIES
Share This