Këta janë dy armiqtë kryesorë që na bëjnë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve

Është e njohur se stresi dhe frika mund të kenë një ndikim të drejtpërdrejtë në sistemin imunitar duke na bërë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve. Megjithatë, deri më tani ka qenë e paqartë saktësisht se si funksionon ky mekanizëm.

Dr. Wolfram Poler, një kardiolog dhe studiues në Klinikën Universitare Charité në Berlin dhe Shkollën Mjekësore Mount Sinai në Nju Jork, së bashku me një ekip studiuesish, ishin në gjendje të tregonin në një studim të miut se disa rajone të trurit janë përgjegjëse për lëvizja e leukociteve në organizëm.prandaj edhe ndjeshmëria e organizmit ndaj infeksioneve virale.

Stresi na bën vërtet të sëmurë

“Ajo që ishte më emocionuese për mua ishte se pashë një ndikim të madh të disa qindra neuroneve në hipotalamus në miliona leukocite në të gjithë trupin”, thotë Dr. Poler.

Neuronet nxisin një grup kompleks ndërveprimesh midis tre gjëndrave endokrine, hipotalamusit, gjëndrrës së hipofizës dhe gjëndrës mbiveshkore. Ky i ashtuquajtur bosht stresi kontrollon shumë reagime ndaj stresit në trup.

Dr. Poler dhe kolegët e tij kryen kërkime mbi minj, disa prej të cilëve u ekspozuan vazhdimisht ndaj situatave stresuese. Kafshët mbyllen në një cilindër, zhvendosen në një kafaz të ri ose ekspozohen ndaj erës së urinës së armiqve natyrorë.

Studiuesit vunë re se disa leukocite në minj ishin tërhequr në palcën e eshtrave dhe thjesht nuk po bënin më punën e tyre. Prandaj, kafshët e stresuara ishin veçanërisht të ndjeshme ndaj infeksionit SARS-CoV-2 ose gripit. Kafshët jo vetëm që sëmureshin më shpejt, por edhe ngordhën më shpesh.

Leukocitet, granulocitet dhe limfocitet

Leukocitet quhen qeliza të bardha të gjakut. Ato formohen në palcën e eshtrave dhe kanë funksione të ndryshme në sistemin imunitar.

Leukocitet gjithashtu përfshijnë granulocitet, të cilat janë pjesë e sistemit imunitar jospecifik. Në rast lëndimi, ata luftojnë kundër baktereve dhe parazitëve që hyjnë në trup, por nuk janë të specializuar për një patogjen të veçantë.

Nga ana tjetër, limfocitet, të cilat i përkasin edhe qelizave të bardha të gjakut, përfshijnë qelizat T dhe B, të cilat synojnë antigjenet specifike, pra proteinat patogjene dhe i bëjnë ato të padëmshme. Në rastin e SARS-CoV-2, kjo përfshin proteinat tashmë të njohura të thumbave.

Për shkak të stresit, limfocitet tërhiqen në palcën e eshtrave

Dr. Poler dhe ekipi i tij vunë re se këto limfocite tërhiqen në situata stresuese. Është normale që limfocitet të vendosen në të ashtuquajturat organe limfatike: shpretkë, gjëndrën timus ose nyjet limfatike. Në minjtë e stresuar, ata u tërhoqën në palcën e eshtrave.

Mjeku nuk mund të thotë me siguri nëse ky mekanizëm mund të transmetohet te njerëzit në të njëjtën mënyrë. Por boshti i stresit që është aktivizuar te minjtë ekziston edhe te njerëzit. Prandaj është e qartë për studiuesin se frika dhe stresi mund ta bëjnë sistemin imunitar të njeriut më të ndjeshëm ndaj infeksioneve virale, transmeton Deutsche Welle.

Përqendrimi i granulociteve rritet

Sado që tërheqja e limfociteve është e pafavorshme në situata stresuese në rastin e infeksioneve virale, diçka tjetër po ndodh në trup, të paktën në trupat e minjve që Dr Poler dhe kolegët e tij studiuan. Ajo që ata vunë re ishte një rritje e granulociteve menjëherë pasi minjtë u ekspozuan ndaj stresit.

Është krejtësisht e logjikshme që kjo mbrojtje e parë, jo specifike e sistemit imunitar të aktivizohet në një situatë frike të madhe, nga e cila mund të lindë “ikja ose lufta”. Sipas Dr. Poler, trupi përgatitet kështu për lëndime.

A e zvogëlon stresi efektin e vaksinimit?

Studiuesi po mendon për një tjetër studim, këtë herë për njerëzit. Megjithatë, ata nuk duhet të tremben qëllimisht, por përkundrazi, masat për të reduktuar stresin duhet të arrijnë një gjendje veçanërisht të ekuilibruar. Më pas ai dëshiron t’i vaksinojë kundër kovid-19.

Dr. Poler ka një supozim që rrjedh nga të dhënat e mbledhura në një studim mbi minjtë.

“Nëse një përgjigje më e dobët imune specifike ndaj infeksionit SARS-CoV-2 zhvillohet nën stres, atëherë një përgjigje imune më e dobët mund të ndodhë nën stres kur vaksinohet kundër virusit. Dhe në rastin e vaksinimit, ju dëshironi të arrini një përgjigje të fortë imune.”

Formimi i antitrupave specifikë dhe qelizave T pengohet për shkak të stresit dhe rreziku i ri-infektimit dhe sëmundjes është më i lartë.

Të dhënat që mbështesin drejtpërdrejt këtë hipotezë nuk ekzistojnë ende, thekson Dr. Poler. Megjithatë, mund të thuhet me siguri relative: se më pak stres nuk është i keq për shëndetin, transmeton Vjesti.me.

my-portfolio

CATEGORIES
Share This