Lajm sensacional: ‘BE e ka zgjidhur enigmën e gazit, çmimet po përgjysmohen!’

Vendet evropiane mund t’i rezistojnë shkurtimeve të gazit rus këtë dimër, sepse problemet e furnizimit mund të jenë “zgjidhur me sukses”, sipas një analize nga banka kryesore amerikane Goldman Sachs. Banka vlerëson se çmimet e gazit ka të ngjarë të përgjysmohen këtë dimër pasi përpjekjet e vendeve të BE për të shmangur mungesat e mëdha këtë dimër kanë rezultuar efektive.

Banka pret që çmimet evropiane të gazit natyror me shumicë të bien nga rreth 215 euro për megavat orë (MWh) në nën 100 euro për MWh deri në fund të tremujorit të parë të vitit të ardhshëm, duke supozuar kushtet normale të motit dimëror, tha banka në një vlerësim të publikuar të martën. Është një shifër që është dukshëm nën 213 euro për MWh të parashikuar më parë, raporton The Guardian.

Vendet evropiane nxituan të mbushin depozitat e tyre të gazit përpara dimrit pasi Gazprom i Rusisë ndërpreu furnizimet, duke përfshirë gazsjellësin Nord Stream 1, dhe një kërkim i furishëm për gaz për të rimbushur furnizimet e çoi çmimin e shitjes me shumicë të energjisë në qiell. Këtë muaj, Gazprom zgjati pezullimin e rrjedhës së gazit përmes Nord Stream 1, pa përmendur një afat kohor për rihapjen e tij.

Analistët në Goldman Sachs thanë: “Reduktimi në zero i furnizimeve të Nord Stream 1 e lë Evropën Veriperëndimore pa asnjë gaz rus. Dhe ndërsa shpesh dëgjojmë pyetjen se cilat do të jenë pasojat për ruajtjen, ne besojmë se një qasje më e mirë është të pyesim se cilat do të jenë pasojat që çmimet të vazhdojnë të mbushin depo sipas nevojës. Kjo është një enigmë që Evropa e ka zgjidhur me sukses gjatë vitit të kaluar, me një kombinim të kërkesës së reduktuar për gaz brenda Evropës dhe midis blerësve (të gazit natyror të lëngshëm – LNG) gjetkë në botë, duke rezultuar në mbi mesataren duke rritur stoqet”.

Analistët e Goldman Sachs thonë se ata presin që kapaciteti i magazinimit të jetë mesatarisht 90 për qind i mbushur deri në fund të tetorit, më i lartë se objektivi prej 80 për qind të plotë deri më 1 nëntor për të gjithë BE-në.

Lehtësim i tregut në vend të kërkesës së furishme

Qeveritë evropiane shpresojnë të krijojnë një situatë për të zbutur goditjen e mungesës së gazit në rast se furnizimet nga Rusia ndërpriten gjatë dimrit. Bizneseve dhe konsumatorëve u kërkohet gjithashtu të reduktojnë përdorimin e tyre të energjisë.

Goldman Sachs thotë se ata presin që kapaciteti i magazinimit të mbetet më shumë se 20 për qind i plotë deri në fund të marsit të vitit të ardhshëm. “Kjo, sipas mendimit tonë, do të krijojë bazën për një ndjenjë urgjence për të reduktuar rrënjësisht kërkesën, e cila aktualisht shohim se do të zëvendësohet gradualisht nga një ndjenjë lehtësimi tregu që dimri është kapërcyer,” thanë analistët.

Të martën, një dokument i zbuluar zbuloi se BE-ja po heq dorë nga vendosja e një kufiri të sipërm për çmimet e gazit rus, pra kufizimet e çmimeve, por edhe duke vazhduar me taksat e papritura mbi fitimet “teprica”, pra fitimet shtesë të kompanive të energjisë.

Çmimi i shitjes me shumicë të gazit për furnizimin në Mbretërinë e Bashkuar muajin e ardhshëm u rrit 3 për qind të martën në 3,58 paund (4,13 euro) për 2,83 metra kub gaz natyror në temperaturë dhe presion standard, rreth 40 për qind nën kulmin e tij në gusht, por ende më shumë se dyfish krahasuar me situatën e një viti më parë.

Nga ana tjetër, Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) i qëndroi parashikimeve të saj për rritje të fortë të kërkesës globale për naftë në 2022 dhe 2023, duke përmendur shenja se ekonomitë e mëdha po ecin më mirë se sa pritej, pavarësisht problemeve të tilla si rritja e inflacionit.

Karteli i naftës tha në raportin e tij mujor se kërkesa do të rritet me 3.1 milionë fuçi në ditë në vitin 2022 dhe me 2.7 milionë fuçi në ditë në vitin 2023, që do të thotë se nuk do të ketë asnjë ndryshim nga muaji i kaluar.

CATEGORIES
Share This