Putin po e humb luftën me Evropën, del në skenë informacioni i pabesueshëm që po trondit regjimin rus

Një nga arsyet pse diktatori rus Vladimir Putin befas po përpiqet kaq shumë të shpjegojë pse ai urdhëroi sulmin ndaj Ukrainës, ka shumë të ngjarë të lidhet jo vetëm me dështimet ushtarake, por me realizimin e ekspertëve rusë se po bëhet e qartë se ata kanë humbur luftën e energjisë me Evropën.

Me kulmin e konfliktit të armatosur dhe reduktimin drastik të furnizimit me gaz rus në Evropë, regjimi rus u trondit kur kuptoi se në një moment çmimi i gazit evropian ishte negativ falë furnizimit jashtëzakonisht të lartë.

Tingëllon paksa e pabesueshme, por në fillim të kësaj jave, furnizuesit e gazit ishin të gatshëm të paguanin rreth 16 euro/MWh për një orë për këdo që donte të tërhiqte gazin.

Pasi çmimi i gazit në Evropë arriti në më shumë se 300 euro/MWh në gusht, rënia në një çmim negativ prej -16 euro/MWh është një grusht shteti i jashtëzakonshëm, edhe pse klientëve iu desh vetëm një orë për të paguar blerjet e gazit. Marrëdhënie të tilla tregtare janë shumë të pazakonta dhe rezultoi se kishin të drejtë ata që pretendonin se flota e anijeve me gaz të lëngshëm që prisnin të shkarkoheshin përpara terminaleve evropiane të LNG-së duhet (të paktën përkohësisht) me çmime drastike më të ulëta.

Putin merr goditjen tronditëse

Edhe pse, natyrisht, ende nuk ka pasur një rënie kaq drastike të çmimit të gazit për blerjet sipas kontratave të së ardhmes, është gjithnjë e më e qartë se humbja e energjisë ruse do të jetë shumë më dramatike në afat të gjatë sesa rënia simbolike e çmimit të gazit të regjistruar para pak ditësh. Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) publikoi një raport special prej 524 faqesh në të cilin zhvilloi tre skenarë të ndryshëm të energjisë për dekadat e ardhshme dhe në asnjë nga këta skenarë eksportet totale të karburanteve fosile nga Rusia nuk do të kthehen kurrë në nivelin që nga viti 2021.

IEA vlerëson se të ardhurat e Rusisë nga eksporti i burimeve kryesore të energjisë do të përgjysmohen deri në vitin 2030, nga 75 miliardë dollarë të vitit të kaluar, do të bien në 30 miliardë. Rënia nuk do të ndalet me kaq. Ndërsa Evropa do t’i kthehet gjithnjë e më shumë burimeve të rinovueshme dhe lëndëve djegëse fosile nga Lindja e Mesme dhe SHBA, dominimi i Rusisë në tregtinë botërore të energjisë do të zhduket. Për herë të parë, IEA parashikon që në një moment konsumi global i lëndëve djegëse fosile do të arrijë kulmin e tij dhe më pas do të fillojë një rënie, por jo e shkaktuar nga vendimet parimore të politikave publike, por për shkak të ndryshimeve të nevojshme në tregun e energjisë, e cila duhet t’i përshtatet krizës energjetike dhe pasigurisë pas pushtimit rus të Ukrainës.

Rusia humb fuqinë e vetme

Përpara se IEA të publikonte raportin e saj, organizata Global Wind Energy Council, e cila përfaqëson kompani nga 80 vende, vlerësoi se tregu global i naftës dhe gazit është i përqendruar në një grup të vogël vendesh, të cilat po abuzohen. Mesazhi kryesor i raportit special të IEA është se nuk ka kthim në mënyrat e vjetra, sepse vendet po përballen me një “krizë të thellësisë dhe kompleksitetit të paprecedentë” dhe për këtë arsye ka një riorientim thelbësor në tregtinë ndërkombëtare të energjisë.

Në planin afatgjatë, Rusia me siguri dhe në mënyrë të pashmangshme do të humbasë pozitat e fuqisë që ndërtoi në rezervat natyrore të naftës dhe gazit. Situata energjetike në Evropë është ende shumë serioze, madje edhe dramatike kur bëhet fjalë për industritë me energji intensive.

Megjithatë, çmimet nuk janë më në zonën absolute të panikut që dëshiron të shohë regjimi i Putinit. Edhe pasi Putini ndaloi furnizimin me gaz përmes gazsjellësit Rrjedha Veriore 1, çmimet e gazit për një ditë mbetën në 50 euro/MWh, ndërsa çmimet e muajit përpara janë në një nivel të lartë prej 100 euro/MWh, por gjithsesi 3 herë më të ulëta se rekordi. nivelet më të larta, ndërsa çmimet për një vit përpara janë më shumë se përgjysmuar – nga 300 në 140 euro/MWh. Një nga arsyet pse strategjia e Putinit për të përdorur energjinë si një armë frikësimi ka dështuar është ulja e ndjeshme e shpenzimeve shtëpiake dhe të biznesit.

CATEGORIES
Share This