Vuçiq flet për prapaskenat e ‘kornizës së re”, njohjen dhe anëtarësimin e Kosovës në OKB

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq ka reaguar nga Nju Jorku rreth dokumentit që u publiku dje, si kornizë e re e dialogut Kosovë -Serbi, të prezantuar nga emisarët europianë.

Ajo që në Beograd po quhet “armatura” e re e dialogut Kosovë -Serbi përmban marrëveshjen për normalizim mes dy vendeve, pa njohje, që duhet të nënshkruhet në vitin 2023. Ndërsa, çështja e njohjes reciproke, mes dy vendeve, parashihet të adresohet kur të afrohet anëtarësimi në BE.

Vuçiq tha se kur Lajçak vizitoi Beogradin, nuk donte ta merrte letrën me propozimet e reja, por, thotë se e ka lexuar përmbajtjen. Sipas tij, publikimi i dokumentit nuk është bërë nga pala serbe.

Po ashtu, Vuçiq ka theksuar se nuk do të tregojë se gjithçka që shkruan aty është e saktë.

“Nuk mund të them nëse gjithçka që është publikuar është e saktë, nuk më kujtohet gjithçka që është shkruar në ato katër faqe. E dija që nuk duhej ta merrja atë letër”, tha Vuçiq

Shefi i shtetit serb i cili po qëndron në Nju Jork në punimet e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, la të kuptohet se “korniza e re”, e ka edhe anëtarësimin e Kosovës në këtë organizatë, por që Serbia nuk ka asnjë shans të lejojë të ndodhë kjo.

“Nuk mund të pranojmë që Kosova të jetë pjesë e Kombeve të Bashkuara”, tha Vuçiq.

Nuk dihet nëse ky dokument përmban në formë eksplicite anëtarësimin e Kosovës në OKB apo në organizata ndërkombëtare. Mund të ndodhë që Vuçiq po e reklamon këtë element sa për të thënë se po parandalon anëtarësimin e Kosovës në Kombet e Bashkuara.

“Njerëzit mendojnë se kjo thjeshtë është t’ia shash nënën dikujt dhe të vazhdojmë. Por ne duhet të mendojmë se çfarë do të hamë. Ata (emisarët) i sqaruan gjërat dhe thonë se Putini ndërtoi një mur dhe ata na kërkojnë që të përcaktohemi në njërën anë. Por ne nuk duam të jemi pranë asnjë muri. Kjo e komplikon edhe më shumë situatën tonë. Ne nuk jetojmë në një vend më të qetë, por në një udhëkryq”, thekson Vuçiq.

Ai thotë se për Serbinë do të kishte probleme edhe nëse do ta pranonin propozimin e Perëndimit edhe nëse nuk do ta pranonin.

“Nëse e pranojmë atë propozim, do të thotë se kurrë nuk do të mund ta përjashtojmë Prishtinën nga OKB-ja, edhe pse nuk kërkohet njohja formale. Nëse ky është një problem i vogël, nuk e di se çfarë mund të jetë më i madh. Nëse nuk pranojmë, sic thanë kroatët ( ireferohet një shkrimi të “Jutarnji list”, sot Vuçiq dhe Serbia do të izolohen. Nuk mendoj se është e lehtë, por nuk shoh asnjë mundësi tjetër. Çdo gjë ka pasojat e saj, si ajo që humbëm në 1999, 2004. 2008. Na pret një kohë shumë e ndërlikuar dhe do të duhet të marrim vendime të rëndësishme”, shtoi Vuçiq.

“Ne do të vazhdojmë të bëjmë punën tonë, dhe shqiptarët do të vazhdojnë të bëjnë punën e tyre. Pozicioni ynë është i vështirë” vazhdoi tutje ai.

CATEGORIES
Share This