Zbulohet rrjeti i spiuneve rus në Mal të Zi: “Radomir Sekuloviq punonte me urdhër të një operativi të GRU”

Prokuroria Speciale e Shtetit (SST) e Malit të Zi nuk ka kërkuar paraburgim për ish-diplomatin e Ministrisë së Punëve të Jashtme (MVP) Radomir Sekuloviq, i cili u arrestua në fund të shtatorit nën dyshimin për bashkëpunim me shërbimin inteligjent rus. Që atëherë ai është në arrest shtëpiak, pasi zyrtarisht është nën hetim nga Prokuroria Themelore e Shtetit (ODT) në Podgoricë vetëm për armëmbajtje.

Njëri nga bashkëbiseduesit e “Vijesti” tha se bashkëpunëtori i dyshuar i shërbimit rus nuk është në paraburgim për shkak se ishte i sëmurë dhe i rrezikohej shëndeti, ndërsa një tjetër tha se Sekuloviq ka pranuar se ka spiunuar dhe ka dhënë informacionin e kërkuar, kështu që hetuesit janë të kënaqur me rezultatin e veprimit.

Sipas burimeve jozyrtare të “Vijesti”, Agjencia e Sigurisë Kombëtare (ANB) disponon informacione se Sekuloviq ishte pjesë e një rrjeti spiunazhi të formuar nga një oficer i inteligjencës i Shërbimit Informativ Ushtarak Rus – GRU, Igor Yegorovich Zaitsev. Agjenti rus drejtonte një rrjet që dyshohet se vepronte në disa vende evropiane, duke përfshirë anëtarë të administratave të atyre vendeve.

ANB, sipas burimeve të “Vijesti”, ka regjistruar ardhjen e Zaitsevit në Mal të Zi në vitin 2018, kur dyshohet se ka pasur kontakte me Sekuloviqin. Në atë kohë, supozohej se një oficer i inteligjencës ruse kishte sjellë pajisje të reja për komunikim të koduar, të cilat ia dorëzoi Sekuloviqit, por mbetet e paqartë – nëse autoritetet e kishin atë informacion, pse Sekuloviq nuk u arrestua atëherë dhe më pas.

“Vijesti” pyeti SST-në, e cila ishte përfshirë në aksionin për çmontimin e rrjetit të inteligjencës ruse në fund të shtatorit, nëse ishte në dijeni të informacionit se Sekuloviq ishte pjesë e rrjetit të agjentëve të GRU-së dhe se ANB-ja e kishte këtë informacion në 2018. Po ashtu, nëse ANB-ja ia ka dorëzuar ato prova SST-së, nëse Sekuloviqi është fare nën hetim për spiunazh dhe nëse ka pasur arsye për të kërkuar paraburgim për të.

Prokurori special dhe zëdhënësi i STT-së Vukas Radonjiq në përgjigjen e tij për “Vijesti” tha se STT-ja “nuk ofron të dhëna për faktet në procedurat e përcaktuara, përkatësisht çështje, informacione për personat ndaj të cilëve zhvillohet procedura dhe për provat që është mbledhur ose është mbledhur”.

“Për propozimin dhe caktimin e masës së paraburgimit është e nevojshme plotësimi i kushteve të parashikuara në Kodin e Procedurës Penale”, thuhet në përgjigjen e prokurorit special.

ANB mori vlerësime nga partnerët perëndimorë, shërbimet e të cilëve mbështetën edhe agjencinë malazeze, për aksionin e prishjes së rrjetit rus të spiunazhit. Këtë e bëri zyrtarisht edhe Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg. /Ballkani.info

CATEGORIES
Share This