A ia vlen të martohesh në Zvicër?

Të ardhurat e çifteve të martuara tatohen së bashku, kështu që normat progresive të taksave i dëmtojnë më shumë.

Në Zvicër ia vlen të mos jesh i martuar. Çiftet e martuara paguajnë taksa më të larta dhe marrin pensione më të ulëta shtetërore sesa çiftet e pamartuara. Dy referendume u nisën këtë javë për ta ndryshuar këtë, raportoi RTS, përcjell albinfo.ch.

Në pjesën më të madhe të botës, individët dhe çiftet paguajnë të njëjtën taksë dhe marrin të njëjtat pagesa të mirëqenies, pavarësisht nëse janë të martuar apo jo. Megjithatë, Zvicra bën një dallim që penalizon të martuarit. Ky është quajtur dënimi i martesës.

Të ardhurat e çifteve të martuara tatohen së bashku, kështu që normat progresive të taksave i dëmtojnë më shumë. Dhe marrin 150% të pensionit shtetëror, krahasuar me dy të pamartuar që marrin 100% secili. Diskriminimi tatimor prek 450,000 çifte të martuara dhe diferencat e pagesës së pensioneve prekin 250,000 çifte të martuara në pension, sipas një parlamentari.

Çështja u pranua zyrtarisht nga Gjykata Federale, gjykata më e lartë e Zvicrës në vitin 1984. Megjithatë, që atëherë qeveria nuk ka rezultuar në gjendje ta rregullojë çështjen.

Në një përpjekje për të barazuar kushtet e lojës, Partia e Qendrës ka nisur dy iniciativa për të parë nëse votuesit mund të sjellin ndryshime që qeveria nuk ka qenë në gjendje të bëjë. Njëra votë synon t’i japë fund diskriminimit në taksa dhe tjetra t’i japë fund diferencës në pagesat e pensioneve shtetërore.

Nisma e parë e titulluar “Po, për taksat e barabarta” synon të ankorojë parimin e taksimit të të gjitha çifteve në të njëjtën mënyrë në kushtetutën e Zvicrës. Nëse votimi është i suksesshëm, duke dështuar në zbatimin e plotë pas 3 vjetësh, qeveria federale do t’i kërkohet automatikisht të bëjë dy llogaritje tatimore dhe të vendosë më të ulëtën nga të dyja. Nisma nuk synon të zbatojë taksimin individual për të gjithë, siç do të donin disa. Partia e Qendrës që qëndron pas votave mendon se aplikimi universal i taksimit individual është shumë drastik dhe është diçka që duhet të vendoset nga kantonet, të cilat vendosin pjesën e luanit të taksave në Zvicër.

Nisma e dytë synon heqjen e kufirit 150% të pensioneve për çiftet e martuara, përcjell tutje albinfo.ch.

Partia ka afat deri më 27 mars 2024 që të mbledhë 100,000 nënshkrimet e nevojshme për të nisur një referendum.

CATEGORIES
Share This