Gazeta kroate: Nëse nuk e dinit, Serbia de facto e ka njohur Kosovën

Gazeta e njohur kroate “ Slobodna Dalmacija” ka bërë një shkrim, ku thuhet se Serbia de facto e ka njohur pavarësinë e Kosovës, por Vuçiq po përkujdeset që kjo të mos vuhet re.

Vuçiq e dërgoi kryeministren Brnabić për pelegrinazh në Kosovë, madje ajo duhej të mbulonte stemën serbe në makinën e saj, nisë shkrimin e saj Gazeta e njohur kroate Slobodna Dalmacija.

Pas gati pesë vitesh si kryeministre e Serbisë, Ana Brnabiq më në fund pa Kosovën dhe serbët që jetonin atje, shkruajnë analistët e pavarur të Beogradit. Për ta përgatitur sërish për rolin e kryeministres, Aleksandar Vuçiq e dërgoi përfaqësuesin, në vend të tij, në një turne ritualisht poshtërues në ‘tokën e shenjtë serbe’. Dhe se pikërisht pasi Kosova u njoh de fakto me marrëveshjen mes Beogradit dhe Prishtinës për njohjen reciproke të dokumenteve personale.

Mosmarrëveshja për kalimin e papenguar të serbëve nëpër Kosovë dhe kosovarëve përmes Serbisë, bazuar në dokumentet zyrtare të dy vendeve, ende nuk ka marrë jetë operative, kështu që përfaqësuesja Brnabiq në kufirin me Kosovën është dashur të mbulojë shenjat shtetërore serbe në veturën zyrtare me ngjitëse.

Kjo nënvizoi plastikisht hendekun midis realitetit dhe kushtetutës serbe, sipas së cilës Kosova është pjesë integrale e Serbisë, dhe deklaratës së vetë Brnabiqit për gazetarët kosovarë se ajo ndihet si në shtëpinë e saj atje.

Fjala vjen, asaj i ishte ndaluar zyrtarisht për vite me radhë hyrja në Kosovë për shkak të deklaratave në të cilat ajo i quajti shqiptarët ‘njerëz nga mali’.

Pse Vuçiq vendosi ta dërgojë Brnabiqin në një pelegrinazh në Kosovë pikërisht tani? Nga njëra anë, për shkak të përmirësimit të imazhit të saj para ri-inaugurimit të saj si kryeministre, në mënyrë që opozita të mos e drejtonte hundën në parlament për mosardhjen në Kosovë. Nga ana tjetër, sepse presidenti i Serbisë është duke e përgatitur qartë Ana Brnabiqin për gëlltitjen e afërt të ‘bretkosave të mëdha të Kosovës’.

Vuçiqit e ka plotësisht të qartë se pa normalizim me Kosovën, ai nuk ka jetë, sepse dera e Evropës do t’i mbetet e mbyllur përgjithmonë, dhe të jesh i lidhur me Putinin, i cili po e tërheq edhe vendin e tij në rrënim të sigurt, nuk është shumë më e mençur. . Dhe deri më tani, në fund të fundit, ai ka bërë shkelje të tilla patriotike ndaj Kosovës, sa që të tjerët, si Boris Tadiqi, do të ishin kryqëzuar shumë kohë më parë në vend të tij. Vuçiq shfuqizoi institucionet paralele të Serbisë në veri të Kosovës, detyroi serbët e Kosovës të mbajnë zgjedhje të organizuara nga Prishtina, njohu dokumentet e identitetit të Kosovës dhe shenjat e komunikacionit…

Atij i mbeti vetëm akti përfundimtar i kapitullimit dhe heqjes dorë nga “toka e shenjtë serbe”. Për të cilën padyshim që nuk i intereson veçanërisht, por i intereson shumë që publiku serb disi të mos e vërë re.

CATEGORIES
Share This