Katër skenarë për vazhdimin e luftës në Ukrainë: Mes një sulmi bërthamor dhe një lufte gjithëpërfshirëse

Ushtria ukrainase bëri një sërë suksesesh në kundërofensiva si në lindje të vendit, ashtu edhe në jug në rajonin e Khersonit.

Megjithatë një pyetje po kërkon përgjigje  – çfarë mund të pritet mbi të gjitha nga Rusia në javët e ardhshme.

Ndërkohë që ukrainasit po çlirojnë territoret e tyre, Rusia ka ratifikuar zyrtarisht marrëveshjet për aneksimin e Kherson, Zaporozhzhia, Donetsk dhe Luhansk në Federatën Ruse.

Edhe pse Kievi njoftoi se ky vendim nuk ndryshon asgjë për ta, Rusia theksoi se do të përdorë të gjitha mjetet ushtarake dhe të tjera për të mbrojtur territoret e aneksuara.

Në këtë bilanc fuqie, mediat ukrainase analizuan skenarët e mundshëm për zhvillimin e mëtejshëm të ngjarjeve në front.

Rusia do kërcënojë me përdorimin e armëve bërthamore

Skenari që diskutohet shpesh tani është se Rusia do të kërkojë nga Ukraina një ndërprerje të armiqësive përgjatë gjithë vijës së frontit, duke kërcënuar një sulm bërthamor në rast refuzimi.

“Si një opsion, ata mund të kryejnë fillimisht një sulm bërthamor demonstrues mbi Detin e Zi ose të përdorin armë taktike bërthamore në një objekt ushtarak në Ukrainën perëndimore, pas së cilës ata do të lëshojnë një ultimatum”, thotë gazeta ukrainase, Strana.

Në të njëjtën kohë, është e mundur që ultimatumi bërthamor të mos shpallet menjëherë pas aneksimit, por të shtyhet për të vlerësuar zhvillimin e situatës në front, transmeton Telegrafi.

“Nëse trupat ukrainase nuk janë më në gjendje të zhvillojnë një ofensivë në territoret tashmë të pushtuara nga Federata Ruse, atëherë ata nuk do të lëshojnë ultimatum dhe do të vazhdojnë të luftojnë me armë bërthamore. Nëse bëhet realiste që Rusia do të humbasë Khersonin dhe bregun e djathtë të Dnieperit, atëherë ata mund të vendosnin një ultimatum”, shpjegojnë ata.

Gjithashtu, ekziston një opsion që ultimatumi të mos pasohet nga një sulm bërthamor, por nga sulme në objektet kritike të infrastrukturës që mund të kërcënojnë disa rajone të Ukrainës.

Lufta vazhdon në të njëjtin format

Një nga skenarët që po shqyrtohet është se Rusia nuk do të përdorë armë të shkatërrimit në masë ose nuk do t’i shpallë luftë Ukrainës dhe se do të mbetet në formatin e një “operacioni ushtarak special”.

“Fakti që Rusia shpalli një mobilizim të pjesshëm jep disa argumente në favor të këtij versioni. Plotësimi me personel të mobilizuar do t’i lejojë Rusisë të zgjidhë problemin e saj themelor. Bazuar në këtë, ushtria ruse mund të llogarisë në ndalimin e ofensivës ukrainase dhe ndoshta edhe në nisjen e tij”, shkruan në analizë.

Ndër të tjera, analistët ukrainas theksojnë se lufta në një mënyrë ose në një tjetër do të marrë karakterin e një lufte acarimi në të cilën Moska do të bindë Kievin dhe Perëndimin për një armëpushim në kushte të pranueshme.

Rusia i shpall luftë Ukrainës dhe mobilizim të përgjithshëm

Një skenar i tretë që gjithashtu nuk përfshin përdorimin e armëve bërthamore ka të bëjë me shpallje luftë ndaj Ukrainës.

“Ky skenar ndryshon nga versioni i mëparshëm në një parametër – numrin e të mobilizuarve. Burimet e mobilizimit të Rusisë janë shumë më të mëdha se ato të Ukrainës. Pra, këtu, llogaritja e Moskës mund të jetë e tillë që ajo do të dëshirojë të krijojë një avantazh të rëndësishëm numerik në front për vazhdimi i aktiviteteve sulmuese”, theksojnë analistët.

Megjithatë, shumë ende nuk e dinë nëse Rusia ka burime për të armatosur dhe trajnuar një numër kaq të madh njerëzish në rast të mobilizimit të përgjithshëm.

Gjithashtu, nëse shpallet një mobilizim i përgjithshëm, pasojat sociale brenda vendit mund të jenë shumë të rënda.

Lufta hyn në një fazë të ngadaltë

my-portfolio

Skenari i fundit që u diskutua ka të bëjë me hyrjen e luftës në të ashtuquajturat faza e ngadaltë.

“Ky skenar nënkupton që të dyja palët, pa shpallur zyrtarisht një armëpushim, de facto do të ulin gradualisht aktivitetin në front dhe do ta afrojnë atë në nivelin që ishte në pranverën e vitit 2015 në Donbas. Ai nënkupton një luftë të ngadaltë me përkeqësime periodike lokale. Një lloj armëpushimi tinëzar”, sqarohet.

Ky opsion, sipas analizave, mund t’i rekomandohet Ukrainës nga vetë Perëndimi.

“Ata do ta bënin këtë me pretekstin për të mos e mbështetur Putinin në një qoshe. Gjithashtu, do të ishte e dobishme të armatosnin ushtrinë ukrainase me armë perëndimore. Rusia gjithashtu do të pajtohej me këtë opsion, sepse do t’u jepte atyre mundësinë për të marrë një pushim të nevojshëm për të riorganizuar ushtrinë”, thotë ai.

Megjithatë, ajo që duhet theksuar është se deri më tani nuk ka pasur asnjë sinjal se palët duan një marrëveshje dhe këtë e vërteton vendimi i nënshkruar nga presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, ku thuhet se negociatat me Rusinë, ndërkohë që i pari i shtetit rus, Putin është në krye të saj, janë të pamundura./Telegrafi

CATEGORIES
Share This