Për herë të parë pas gati 80 vjetësh, një njësi elitare amerikane disa kilometra larg kufirit ukrainas (Video)

Për herë të parë në gati 80 vjet, mes tensioneve në rritje midis Rusisë dhe NATO-s, Divizioni i 101-të i Sulmimeve Ajrore të Ushtrisë Amerikane është vendosur në Evropë.

Njësia e lehtë e këmbësorisë, e quajtur Screaming Eagles, është trajnuar për t’u vendosur në çdo fushë beteje në botë brenda disa orësh, gati për të luftuar.

CBS News ndoqi zëvendëskomandantin e divizionit, gjeneral John Lubas dhe kolonel Edwin Matthaides, komandant i ekipit luftarak të Brigadës së 2-të, në një helikopter Black Hawk gjatë udhëtimit një orë deri në skajin e territorit të NATO-s – pesë kilometra larg territorit të Rumanisë. kufi me Ukrainën.

Për më shumë se shtatë muaj, forcat ruse janë përpjekur të depërtojnë në bregdetin e Detit të Zi në rajonin Kherson për të kapur qytetet kryesore portuale të Ukrainës, Mykolaiv dhe Odesa. Qëllimi i tyre është të ndërpresin hyrjen e Ukrainës në det në mënyrë që Ukraina dhe forcat e saj ushtarake të mbeten pa dalje në det.

Ishte për shkak të këtij kërcënimi që një nga divizionet më elitare amerikane të sulmeve ajrore u dërgua në Rumani.

“Ne jemi gati të mbrojmë çdo pëllëmbë të NATO-s”, tha Lubas për CBS News.

Black Hawk përfundimisht u ul në një zonë ku ushtarët rumunë dhe amerikanë po kryejnë stërvitje të përbashkëta ushtarake tokësore dhe ajrore. Zjarri i artilerisë ishte real, sepse stërvitjet synojnë të rikrijojnë betejat që forcat ukrainase luftojnë përtej kufirit çdo ditë.

“Të kesh trupa amerikane këtu është si të kesh aleatë në Normandi përpara çdo mbërritjeje armiku,” tha gjeneralmajor rumun Lulian Berdila, duke iu referuar betejës kyçe të Luftës së Dytë Botërore në bregdetin francez.

Rreth 4,700 ushtarë nga baza e Divizionit 101 në Fort Campbell janë vendosur për të përforcuar krahun lindor të NATO-s.

Matthaidess tha se ai dhe trupat e tij i janë afruar më shumë luftimeve në Ukrainë për ushtrinë amerikane, sepse ata kanë vëzhguar nga afër forcat ruse dhe kanë kryer stërvitje që përsërisin saktësisht atë që ndodh në fushën e betejës.

“Na mban në këmbë,” tha ai.

CATEGORIES
Share This