Presidenti i Kroacisë: Po sikur Kroacia të suImojë Serbinë?

Presidenti kroat Zoran Milanoviq tha sot se Kroacia ka detyrim vetëm ndaj NATO-s dhe askujt tjetër dhe se vendimi i marrë në Bruksel për stërvitjen e ushtarëve ukrainas në Kroaci nuk e detyron askënd.

Në rast se, thotë ai, dikush sulmon Poloninë apo Lituaninë, kjo është çështje tjetër.

“Po nëse Kroacia sulmon Serbinë dhe hyn në luftë, a duhet NATO të na ofrojë ndihmë dhe mbrojtje? Ndoshta po, ndoshta jo. Edhe anëtarët e NATO-s pritet të jenë racionalë dhe të kujdesen për të tjerët, ne jemi shumë. Dhe ky detyrim për t’i ardhur në ndihmë një anëtari tjetër të NATO-s është një detyrim i vitit 1949. Kanë kaluar 73 vjet, çdo rregull jeton jetën e tij dhe unë e marr seriozisht këtë rregull, por ne kemi nevojë edhe për sjelljen tonë të arsyeshme për të mos hyrë në probleme më të mëdha se ato që na duhet”, ka thënë Milanoviq.

“Kroacia nuk do të sulmojë Serbinë dhe Serbia nuk do ta sulmojë Kroacinë, qartë, por këtë po ua them mashtruesve të Doskos që flasin për disa detyrime kroate. Ku ishin ata kur unë trumbetova për kroatët e Bosnjës për një vit? Shteti si koncept është një krijim egoist, e ke rrethuar me kufij që të kujdesesh për veten”.

Për vendimin për trajnimin e ushtarëve ukrainas në Kroaci, i cili, sipas kryeministrit Andrej Plenkoviq, tashmë është marrë, Milanoviq thotë se kushdo që e kupton fare ligjin e di se kjo nënkupton pjesëmarrjen e Kroacisë në luftë.

“Gjendja e luftës nuk ekziston ligjërisht, por ekziston de fakto. Kjo është një vijë që nuk e lejoj të kalohet”, tha Milanoviq duke shtuar se këto nuk janë çështje ushtarake, por çështje të fatit dhe sigurisë së një vendi dhe njerëzve që, siç tha ai, presin jetën më të mirë këtu.

Ai është i bindur, thekson ai, se po bën gjënë e duhur dhe se është në anën e historisë që është e rëndësishme për Kroacinë, siç thotë ai, ana jonë e historisë.

“Pozicioni ynë është i tillë që duhet të kujdesemi për veten tonë”, deklaroi presidentja kroate.

Ai ka kritikuar sërish ministrin kroat të Punëve të Jashtme, Gordan Grliq-Radman, i cili, shton ai, votoi në Bruksel vendimin për sigurinë kombëtare kroate dhe forcat e armatosura kroate, të cilat kanë një komandant të përgjithshëm. Ai ka kujtuar se ky vendim është marrë pa dijeninë e tij, i cili, thekson, është antikushtetues.

“Ai vendim nuk e obligon askënd për asgjë. Ky është një mesazh për të gjithë komentuesit që pretendojnë se Kroacia ka një detyrim, por nuk e ka, le t’i rrahin murrizat me diçka tjetër. Kroacia ka një detyrim ndaj NATO-s… dhe asnjë tjetër,” tha Milanoviq.

CATEGORIES
Share This