Rrëzimi i një avioni rus në Izjum: ç’”trofe” ka rënë në duart e ukrainasve?

Pasi luftarak rus Su-30SM u rrëzua pranë qytetit të Izjum, sistemi i tij pothuajse i paprekur i luftës elektronike RTU 518-PSM, i cili shërben si një transmetues aktiv bllokues, dyshohet se ra në duart e mbrojtësve ukrainas.

Është një sistem që ukrainasit me shumë gjasa do t’ua dorëzojnë aleatëve perëndimorë.

Kështu, ukrainasit morën në dorë “një trofe” të vlefshëm lufte pasi rrëzuan një Su-30SM me dy ulëse ruse, të modifikuar për sulme ndaj objektivave tokësorë dhe vëzhgim dhe udhëzim radar. Ky version i avionit me një vend është projektuar për epërsi ajrore, patrullim me rreze të gjatë dhe shoqërim të avionëve me rreze të gjatë dhe ka rreth njëqind avionë të këtij lloji në aviacionin ushtarak rus.

Kopja që u rrëzua pranë Izjum kishte shenjën “32 Red” dhe numrin e regjistrimit RF-81773. Ndikimi i Su-30SM në tokë pasi u godit nga mbrojtja ajrore ukrainase ishte aq i fortë sa një nga ajri i tij i drejtuar. -Raketat në ajër të tipit R-73 ishin të padëmtuara, të ngecura në tokë. Dhe, për rrjedhojë, është gjetur i padëmtuar edhe sistemi më modern për luftë elektronike të tipit RTU 518-PSM, shkruan Tportal.

Ekspertët theksojnë se është një kapsulë që vendoset në pjesën e sipërme të krahut të djathtë të Su-30SM dhe është pjesë e një grupi më të madh sistemesh të armatosura të quajtura kolektivisht Hibini-U, i cili gjithashtu përbëhet nga sistemi RTU 518-LSM1. i instaluar në majën e krahut të majtë, dhe sistemi KS REP, i vendosur brenda vetë avionit.

Sistemi RTU 518-PSM ka një transmetues bllokues aktiv ndërsa RTU 518-LSM1 është një marrës pasiv që zbulon emetimet e spektrit elektromagnetik dhe përpiqet të lokalizojë sistemet e radarëve të armikut. Së bashku, të dy komponentët quhen SAP 518-SM ose Regata dhe përdoren për zbulimin e hershëm dhe bllokimin e radarëve të armikut dhe raketave anti-ajrore të drejtuara nga radarët, duke ndërprerë funksionimin e tyre përmes teknologjisë së Memorjes së Frekuencave Dixhitale të Radios (DRFM).

Kompleti Hibini-U u zhvillua nga Instituti i Kërkimeve Shkencore Kaluga për Inxhinierinë e Radios, i njohur gjerësisht me shkurtesën ruse KNIRTI, dhe u porosit nga Ministria Ruse e Mbrojtjes në vitin 2013, ndërsa u shfaq në avionët Su-30SM gjatë vitit 2018.

Modifikimi i fundit për Su-30SM ka përmirësuar ndjeshëm performancën dhe besueshmërinë, dhe si një sistem me dy njësi ofron bllokim me shumë kanale për të kundërshtuar raketat ajër-ajër të drejtuar nga radari dhe raketat ajër-ajër të pajisura me aktive dhe pasive kërkuesit e radarëve.

CATEGORIES
Share This