Surpriza amerikane me vlerë 3 miliardë dollarë: ‘Vampirët’ misterioz po vijnë në Ukrainë!

Pentagoni ka njoftuar një paketë të re ndihme ushtarake për Ukrainën, gjithashtu më e madhja deri më tani. Vlera e tij vlerësohet në rreth 3 miliardë dollarë. Dorëzimi i ri i qeverisë amerikane përfshin gjashtë sisteme raketore të avancuara anti-ajrore NASAMS, një numër ende të panjohur sistemesh anti-drone të quajtur VAMPIRE, si dhe ngarkesa me municion artilerie, radar dhe materiale të tjera, raporton faqja e Pentagonit.

Pritet që transferimet e planifikuara të armëve dhe pajisjeve ushtarake të bëhen gjatë disa viteve. Amerikanët theksojnë se fokusi i tyre kryesor është zhvillimi i ushtrisë ukrainase në planin afatgjatë, pavarësisht se si mund të zhvillohet konflikti aktual me Rusinë.

Vlera totale e ndihmës është 2.98 miliardë dollarë dhe do të shpërndahet përmes Iniciativës së Ndihmës për Sigurinë e Ukrainës (USAI). Është një mekanizëm i ndihmës ushtarake amerikane për Ukrainën që u krijua përpara fillimit të pushtimit rus. Duhet të theksohet se ai është i ndarë nga dorëzimi i armëve dhe materialeve të tjera të miratuara nga Presidenti Joe Biden përmes Autoritetit Presidencial Drawdown. Përkatësisht, tërheqjet e tilla të aksioneve përfshijnë transferimin e artikujve nga inventari ushtarak amerikan, ndërsa USAI financon blerjen direkte të armëve të reja dhe pajisjeve të tjera, si dhe trajnimin e ushtarëve, mirëmbajtjen e pajisjeve ushtarake dhe shërbime të tjera të ngjashme për Ukrainën.

“Kjo paketë do t’i mundësojë Ukrainës të përvetësojë sisteme të mbrojtjes kundërajrore, sisteme artilerie dhe municione, sisteme drone kundërajrore dhe radarë në mënyrë që të mund të vazhdojë procesin e zhvillimit ushtarak,” tha Presidenti i SHBA Joe Biden kur uroi ukrainasit për Ditën e Pavarësisë.

Çfarë lloj arme është ajo?

NASAMS është një sistem norvegjeze-amerikan i mbrojtjes ajrore me rreze të mesme dhe të gjatë. Është gjithashtu sistemi i parë nga i cili raketat AIM-120 AMRAAM (ajër-ajër) janë gjuajtur nga toka.

Gjithsej tetë sisteme, aq sa do të ofrojnë amerikanët, duhet t’u ofrojnë ukrainasve mbrojtje të shkëlqyer kundër avionëve, raketave dhe dronëve. Për më tepër, sistemi NASAMS, i zhvilluar bashkërisht nga kontraktori amerikan i mbrojtjes Raytheon dhe kompania norvegjeze Kongsberg, është thjesht më modern dhe më efektiv se sistemet ekzistuese të raketave tokë-ajër me rreze të shkurtër dhe të mesme të Ukrainës që datojnë që nga epoka sovjetike.

Ajo që mbetet e paqartë është se si do të konfigurohen sistemet NASAMS. Për shembull, disa variante të NASAMS janë montuar në Humvees ose automjete të tjera të ngjashme të ngarkesave të blinduara. Të njëjtat pyetje vlejnë edhe për municionet që SHBA-ja është zotuar të dërgojë me këto sisteme. Një opsion përfshin përdorimin e një versioni të AMRAAM të drejtuar nga radari, duke përfshirë një derivat të ri me rreze të zgjeruar të optimizuar për përdorim në tokë. Meqenëse ata kanë një zinxhir të fortë furnizimi për këto raketa, ka shumë të ngjarë që ukrainasit, të paktën fillimisht, të lëshojnë kryesisht raketa AIM-120 nga NASAMS.

Një pyetje tjetër është se sa shpejt qeveria amerikane do të mundësojë shpërndarjen e këtyre sistemeve. Një zyrtar i lartë i mbrojtjes amerikane tha javën e kaluar se Ukraina pritet të marrë dorëzimin e dy sistemeve të para, të blera gjithashtu përmes USAI-t, brenda dy deri në tre muajve të ardhshëm. Nuk është bërë ende publike nëse prodhuesit Raytheon ose Kongsberg kanë sistemet e raketave në magazinë apo nëse ato do të blihen nga një palë e tretë. Siç u tha më lart, kjo dërgesë armësh nuk ka lidhje me ushtrinë amerikane, e cila zotëron vetëm një numër të vogël sistemesh NASAMS.

Vampirë misterioz

Interesant është edhe i ashtuquajturi ‘Vampir’, një sistem për të luftuar dronët. Armët e ngjashme nuk janë përfshirë në paketat e mëparshme të ndihmës ushtarake amerikane. Në fillim, nuk ishte as e qartë se çfarë ishte në të vërtetë ky sistem. Në raportet e para gabimisht shkruhej se bëhej fjalë për një dron tjetër. Përkatësisht, për shkak të ngjashmërisë në emër, këto sisteme janë ndërruar me Project Vampire, programi i zhvillimit të mjeteve ajrore pa pilot të Marinës Mbretërore të Mbretërisë së Bashkuar.

L3Harris, një kompani private nga SHBA që merret me teknologjinë e mbrojtjes dhe bashkëpunon me Pentagonin, më pas konfirmoi për portalin Breaking Defense se ‘Vampiri’ misterioz është një version i ri i sistemit të pajisjeve raketore të paletizuara të automjeteve-Agnostic Modular ISR (akronimi VAMPIRE ). Të paktën me sa dihet, sistemi VAMPIRE përbëhet nga një lëshues me katër goditje për raketa të drejtuara me lazer, si dhe kupola sensorë me kamera elektro-optike dhe infra të kuqe, një sistem kontrolli të centralizuar dhe një furnizim të dedikuar me energji elektrike. L3Harris ka demonstruar publikisht sistemin VAMPIRE të montuar në një kamionçinë dhe duke qenë se forcat ukrainase tashmë përdorin kamionë kamionçinë për të transportuar raketahedhës të ndryshëm, ata nuk duhet të kenë asnjë problem për të konfiguruar këtë luftëtar drone.

Portalet ushtarake amerikane kryesisht bien dakord në vlerësimin se, edhe nëse nesër arrihet një marrëveshje paqeje midis Rusisë dhe Ukrainës, rreziku i konflikteve të reja do të mbetet në një nivel jashtëzakonisht të lartë. Me këtë në mendje, amerikanët thonë se ushtria ukrainase tani duhet të planifikojë se si të rindërtohet dhe modernizohet në epokën e pas konfliktit. Kjo paketë e fundit, thonë ata, është hapi i parë drejt modernizimit të ushtrisë ukrainase.

CATEGORIES
Share This