Test armësh apo fenomen natyror? “Shtyllat” e dritës në qiellin e qytetit rus nxisin debate

Disa “kolona” drite janë parë në 24 orët e fundit kryesisht në qiellin e qytetit të Belgorodit dhe reagimet nuk kanë qenë të pakta në Rusi.  Disa flasin për ndonjë testim të mundshëm të ndonjë arme me lazer, të tjerë për satelitë e disa për ndonjë fenomen të mundshëm natyror.

Diskutimi nisi kur të martën (4/10) dhe të enjten (5/10) u publikuan disa foto në rrjetet sociale nga banorët e qytetit rus që ndodhet 25 km në veri të kufirit me Ukrainën. Ajo që i shtoi benzinë ​​zjarrit ishte fakti se burimi i dritës nuk ishte i dukshëm pasi ndërtesat mbulonin pjesën e poshtme të rrezes së dritës që u zhduk në horizont.

Një teori e hershme që qarkulloi ishte se ky është një lloj testi ushtarak duke pasur parasysh faktin se lufta në Ukrainë është në vazhdim.

“Në Belgorod po testojnë Peresvet,” shkroi një përdorues i Twitter.

Kjo teori u miratua pjesërisht nga gazeta ruse Komsomolskaya Pravda, e cila postoi një video në YouTube me titullin “test i një arme top-sekret apo thjesht një fenomen natyror? Banorët e Belgorodit janë të hutuar”.

Peresvet është një sistem të cilit Vladimir Putin iu referua publikisht në vitin 2018 dhe që thuhet se ka aftësinë për të “verbëruar” satelitët deri në 1500 km larg. Një version i dytë, pra, i zhvilluar është se burimi i kolonës së dritës ishte një fenomen natyror i quajtur kolona e dritës ose shtylla e dritës.

Në favor të këtij shpjegimi u vendos mediumi rus RBC i cili citoi një ekspert të motit i cili tha se “këto kolona drite të vëzhguara në qiell janë një fenomen optik në atmosferë. Është një fenomen i krijuar nga reflektimi i dritës në kristalet e ngrira”.

Siç vëren Newsweek ky fenomen mund të regjistrohet kur dielli ose hëna janë të ulëta në horizont ose në agim ose në perëndim të diellit. Një faktor tjetër i mundshëm kontribues janë gazrat serrë, por këto nuk janë regjistruar në Belgorod.

Profesori në Institutin e Shkencave Klimatike dhe Atmosferike në Universitetin e Leeds, Ken Corslow, i cili iu drejtua nga Newsweek, shprehu mbështetjen e tij për fenomenin natyror .

 “Imazhe të tilla merren kur retë me kristale të akullit janë rreshtuar horizontalisht për të vepruar si një pasqyrë në të njëjtin drejtim mbi një burim drite,” tha profesori britanik.

“Që kjo të ndodhë ne kemi nevojë për akull. Temperaturat në qytetin e Belgorodit janë 11 gradë Celsius që do të thotë se këto re duhet të jenë brenda 1 km nga toka ”, shtoi ai.

Pamje të ngjashme në të njëjtën zonë janë regjistruar edhe në të kaluarën dhe në atë kohë mediat lokale ia atribuonin ato një fenomeni meteorologjik. Përfundimi i Newsweek thotë se burimi i rrezes së dritës të regjistruar në Belgorod nuk është i qartë, por ka të ngjarë të jetë një fenomen meteorologjik.

CATEGORIES
Share This