The Times: Si mundët që Putini të pres arterien kryesore të kapitalizmit perendimor!?

Presidenti rus Vladimir Putin është në gjendje të shkaktojë dëme të mëdha në ekonominë perëndimore dhe të paraqesë një kërcënim ekzistencial për Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut, shkruan një artikull në gazetën britanike The Times, duke vënë në dukje se kabllot nëndetëse thelbësore për sistemin bankar global janë objektivi kryesor i regjimit të frustruar të Putinit.

Ndërsa lufta në Ukrainë vazhdon, mendjet e vendimmarrësve rusë të frustruar nga dështimi në fushëbetejë po kthehen te perspektiva e ndonjë ngjarjeje djallëzore që ndryshon kushtet e konfliktit me një goditje.

Putin duket se po lë të kuptohet se mund të jetë një shpërthim bërthamor që tërheq vëmendjen.

Vihet në dukje se nëse Putini dëshiron të paraqesë një sfidë ekzistenciale për NATO-n, ose ta paralizojë atë dhe ta bëjë atë të duket joefektive për kandidatët e mundshëm për anëtarësim, si Ukraina, ka dobësi të tjera që mund të shfrytëzohen, siç është lufta ekonomike nënujore.

Sabotimi i kabllove me fibra optike

Hapi tjetër i Rusisë mund të jetë sulmi ndaj një gazsjellësi aktiv, siç është ai midis Norvegjisë dhe Evropës Perëndimore.

Por një gjë edhe më e rëndësishme, sipas artikullit, është sabotimi rus i kabllove optike nëndetëse që lidhin Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Evropën Perëndimore nëpërmjet Britanisë së Madhe.

Thuhet se ka më shumë se një milion kilometra kabllo nënujore që mbajnë 95 për qind të komunikimeve globale dhe përpunojnë triliona transaksione financiare çdo ditë.

“Lufta në det, jo në Donbass”

Rusia ka një departament të mbikëqyrjes kabllore, një Drejtori të Përgjithshme për Kërkimet Nënujore dhe anije të pajisura me drone nënujore që lundrojnë në Detin Irlandez.

Nëse ambicia politike e Putinit është të ndajë aleancën perëndimore, ai ndoshta do ta bëjë më së miri duke shfrytëzuar mundësinë për të ndërprerë lidhjet e internetit përtej Atlantikut.

Po, kabllot e prishura mund të rregullohen dhe komunikimet mund të ridrejtohen përmes satelitit, por kabllot nëndetëse janë venat dhe arteriet e sistemit kapitalist dhe duken joshëse nëse Putin vendos të përshkallëzojë trazirat e tij globale.

Gazeta e mbylli shkrimin me fjalët: “Të mos harrojmë, mes gjithë pisllëkut dhe baltës së Donbasit, luftën në det”. 

CATEGORIES
Share This