Ekonomisti alarmon për rritj;n e normave të inflacionit në nivel global, përmend fjalët që s’do donte askush t’i dëgjonte

Ekonomisti kryesor Mohamed El-Erian thotë se inflacioni “do të jetë ngjitës” dhe thotë fjalët që askush nuk dëshiron të dëgjojë: “i rrënjosur” dhe “me bazë të gjerë”

Inflacioni është bërë çështja më urgjente me të cilën përballet ekonomia amerikane në vitin 2022 dhe madje edhe me shenjat e fundit se ai mund të ngadalësohet, ekonomistët shqetësohen se efektet do të zgjasin.

Mohamed El-Erian, këshilltari kryesor ekonomik në Allianz dhe president i Queens’ College, Cambridge, ka paralajmëruar për rreziqet e inflacionit për më shumë se një vit, shkruan Fortune, transmeton Gazeta Express.

El-Erian po paralajmëron se edhe nëse inflacioni total, i matur nga indeksi i çmimeve të konsumit (CPI), ulet me rënien e çmimeve të gazit, inflacioni bazë, i cili përjashton çmimet e paqëndrueshme të ushqimit dhe energjisë, do të mbetet “kokëfortësisht i lartë”.

El-Erian i tha Yahoo Finance të dielën se ai pret që inflacioni bazë të jetë “ngjitës”, duke e mbyllur vitin midis 4.5% dhe 5.5%.

“Energjia dhe ushqimi, në veçanti, do të jenë stimuluesit shumë më të dobët të inflacionit, kështu që numri kryesor do të bie, por shumë më keq, numri bazë do të mbetet i lartë me kokëfortësi. Kjo flet për një proces inflacioni që është bërë më i rrënjosur dhe më i gjerë në ekonominë tonë”.

Kur këto fjalë përdorën janë për t’u frikësuar kur bëhet fjalë për inflacionin, pasi ekonomistët e dallojnë inflacionin e zakonshëm nga ai i ngritur sipas standardit.

Me fjalë të tjera, të gjithë presin që çmimet të vazhdojnë të rriten dhe si rezultat do të rriten çmimet e çdo gjëje.

CATEGORIES
Share This