Petkoviç: Prishtina s’më lejoi të vizitoj veriun e Kosovës

Petkoviç: Prishtina s’më lejoi të vizitoj veriun e Kosovës

Shefi i Zyrës për Kosovën në Qeverinë serbe, Petar Petkoviq, tha se autoritetet e Kosovës nuk e kanë lejuar që të vizitojë veriun e vendit për Pashkët Ortodokse gjatë fundjavës.

Petar Petkoviç deklaroi se kishte planifikuar të merrte pjesë në liturgjinë e mesnatës në manastirin e Deçanit dhe të Graçanicës për Pashkë, po e kanë ndaluar, pastaj në shërbesën në Manastirin e Graçanicës në mëngjesin e Pashkëve dhe në një takim me të rinjtë në Manastirin e Draganacit.

“Ndonëse vizita ishte ekskluzivisht e karakterit fetar dhe përfshinte ekskluzivisht vizita në manastire dhe në vendet e shenjta të Kishës Ortodokse Serbe, në frymën e festës më të madhe për serbët, pa qëllime politike, autoritetet në Prishtinë e ndaluan vizitën e tij pa asnjë shpjegim”, tha Zyra për Kosovën në Qeverinë serbe.

Serbia pretendon se për më shumë se 1 vit Kurti e ka penguar drejtorin Petkoviç që të vizitojë Kosovën, duke shkelur marrëveshjen për lirinë e lëvizjes dhe vizitave zyrtare, aq më tepër kur ai është edhe kryenegociatori serb në Dialog.

“Këto ndalime [të vizitave] jo që janë të pabaza, por paraqesin edhe shkelje të drejtpërdrejtë të Marrëveshjes për lëvizjen e lirë dhe atë për vizita zyrtare, veçmas kur bëhet fjalë për kryenegociatorin në dialog nga pala serbe”.

Kosova ka refuzuar më parë kërkesat e parashtruara nga Petkoviç për të zhvilluar vizita, duke thënë se refuzimi ishte për shkak të “deklaratave provokuese”.

Ndërkaq, në janar të këtij viti, Serbia ia refuzoi kërkesën për vizitë ministrit të Punëve të Brendshme të Kosovës, Xhelal Sveçla. Ai kishte planifikuar që të vizitonte komunat Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc, që janë të banuara me shqiptarë.

Çështja e vizitave zyrtare mes Kosovës dhe Serbisë rregullohet përmes një marrëveshjeje të arritur në kuadër të dialogut për normalizim të raporteve, që ndërmjetësohet nga Bashkimi Evropian. Këto vizita duhet të paralajmërohen përmes zyrtarëve ndërlidhës të Kosovës dhe Serbisë. Ndërkaq, autoritetet e shteteve përkatëse duhet t’i autorizojnë ato.

CATEGORIES
Share This